11. expedice - den sedmý

31.08.2013 09:59

Poslední den plavby mohl na mapě vypadat jako "piece of cake" (aneb "s prstem v zadku" :-o) - čekalo nás jen uplout něco přes 50 nm. Ale Poseidon chtěl, abychom si i poslední den užili pořádné dobrodružství...
Brzy ráno jsme posnídali a vyrazili směr Palermo, nicméně i pouhý pohled směrem naší plavby naznačil, že nás nečeká zrovna nejlepší počasí. Resp. abychom byli přesnější  - že nás čeká pořádná bouřka. A jelikož jsme to časově měli vypočítané "tak akorát", neměli jsme pořádnou alternativu, jak se bouřce vyhnout a museli jsme jet přímo do ní.
Podrobnosti z proplutí bouřkou nemá smysl rozepisovat, protože se to nedá dost dobře popsat - to se prostě musí zažít! Ukrutný vítr, vlny, liják, hromy, blesky, viditelnost na pár metrů; velký obdiv si zaslouží Peckie, Mirek a Tomíno, kteří nás postupně za kormidlem dostali skrz nelítostnou bouři, abychom odpoledne bezpečně přistáli v maríně v Palermu.
Předávka lehce zbídačené lodi (většinou nikoliv naším přičiněním) proběhla vzhledem k nesmírné lenosti italských zaměstnanců charterovky nadmíru hladce - zkrátka proto, že skoro nic nekontrolovali.
A pak už nás čekala pouze večerní prohlídka (skoro-centra) Palerma, závěrečná spací pivínka v restauraci u maríny, pár metalových šlágrů na dobrou noc - a 11. výprava je téměř u zdárného konce. Zítra nás už čeká pouze letecký přesun zpět do Prahy.