Budelli, nebude-li?

04.01.2014 16:49

Dluh Itálie sice nezadržitelně roste a již příští rok zřejmě dosáhne nového maxima 130 % HDP, ale Italové se nechtějí smířit s prodejem ostrovů do zahraničních rukou.

Jedním z takových prodaných ostrovů byl i ostrov Budelli (o jeho prodeji jsme psali zde).

Ostrov Budelli se nachází severně od Sardinie. V průlivu mezi Sardinií a Korsikou je více podobných ostrovů různé velikosti. Jsou to ostrovy souostroví Maddalena, jež jsou součástí stejnojmenného národního parku a oblíbenou turistickou výletní destinací ze Sardinie. Oblast jsme navštívili v roce 2006 a můžeme potvrdit krásu zdejších ostrovů.

Budelli není žádný prcek. Podíváte-li se na mapu, zjistíte, že má více jak 1 km v průměru. Je znám unikátními plážemi s růžovým pískem:

 

Novým majitelem se stal novozélanďan Michael Hart. Ten sice slíbil "krásy ostrova zachovat", neboť je oddaným ochráncem přírody, stejně jako zachovat přístup pro jednodenní výletníky a jachtaře. Ale nebylo mu to nic platné. Namíchnutí ekologové v následné petici sesbírali přes 80 tis. podpisů požadujících odkoupit tento ostrov do rukou státu. Ostrov přitom v rukou státu původně nebyl! Vlastnila ho developerská firma z Milána, která se však dostala do potíží a následně byla uspořádána aukce na prodej tohoto ostrova. Jaké byly plány této firmy s ostrovem se už asi nedozvíme, ale developeři obvykle nemají na prvním místě ochranu nedotčené přírody...

Chtělo by se říci hurá, vždyť tak bude přeci ostrov sloužit pro všechny! Opak však může být pravdou, neboť na ostrově se nachází i hnízdiště mořských ptáků a tak se klidně může ostrov proměnit na nepřístupnou rezervaci.

Italská vláda každopádně podlehla tlaku ulice a schválila mimořádný dar, jež umožňuje jednat s panem Hartem o odkoupení ostrova dokonce za větší částku, než kolik za ostrov před pár týdny pan Hart zaplatil.

A za kolik byl vlastně Budelli prodán?

V aukci byla zaplacena cena 2,9 mil. EUR (což je asi 19 min. nárustu dluhu Itálie). Ostrov je přitom nedaleko sardinského pobřeží Costa Smeralda, kde jen vily často stojí 15 mil. EUR a více...

 

Co říkáte, není čas se pro jistotu na Budelli podívat? ;-)