Tragické převrácení katamaránu

11.05.2013 22:44

Tento týden se zapíše do černé kroniky námořního jachtingu, kdy v rámci tréninku na America's Cup v San Franciscu došlo k převrácení švédského katamaránu Artemis a člen/stratég posádky Andrew Simpson za to bohužel zaplatil životem.

 

 

K nešťastné události došlo při čtvrtečním odpoledním tréninku, kdy za poměrně běžných podmínek (vítr do 20 uzlů, s nevelkými vlnami) posádka 22 metrů dlouhého závodního katamaránu Artemis prováděla běžné tréninkové manévry. Z doposud neznámých příčin však došlo k převrácení lodi a posádka začala provádět standardní vyprošťovací manévry, které jsou povinnou součástí tréninku všech lodí AC72.

Tato závodní "monstra" totiž dosahují rychlosti až 40 uzlů a riziko uváznutí pod převrácenou lodí není zanedbatelné a všechny posádky jej berou velice vážně. Proto jsou všichni členové posádek vybaveni ochrannou výstrojí, nožem a příručními kyslíkovými lahvemi - aby právě byli připraveni na takovéto extrémní situace, které trénovali na kurzech pro přežití. Bohužel tentokrát ani toto nepomohlo tragicky zesnulému Andrew Simpsonovi, který byl zpod konstrukce převráceného katamaránu vyproštěn až po 10 minutách a nebylo mu už pomoci.

 

 

Andrew Simpson byl dvojnásobným držitelem olympiské medajle v jachtingu ve třídě Star (zlaté z Olympiády v Boejingu 2008 a stříbrné z Olympiády v Londýně 2012). Tento 36 letý britský sportovec se jachtingu věnoval od svých 6 let a věnoval mu skutečně všechno - bohužel i svůj život... :-(

Upřímou soustrast jeho rodině a čest jeho památce!